Vitrázs függöny

A vitrázs függöny rendkívül kényelmes, dekoratív, és praktikus megoldás. Ma már nemcsak a konyhába és fürdőszobába ajánljuk, kisebb méretű ablakokban:

a lakás minden helyiségében egyaránt elfogadott!

A gyártók korlátozottan, de még készre méretezve is készítenek, 30 cm-től 120cm-ig, változatos minták, és alapanyagok kínálata létezik, a magassága gyárilag adott, csak a szélességét kell megvásárolni. Azonban a lehetőségek végtelenek, mert tetszés szerint választott anyagokból, szintén elkészíthetőek.

 

 

Kombinálható más felfogatási módokkal, és ha vastagabb anyagot, vagy nagyobb méretet szeretnénk felrakni a vitrázs függönyből, használjunk café rudat, de normál karnisra is felszerelhetőek.
A vitrázs függönyökkel, az ablak felső, vagy alsó részét díszítjük, az ablak középső részén, szabadon hagyva a kilátást.

Dekorációs funkciója mellett feladata lehet a beláthatóság, vagy épp a kilátás növelése, vagy megakadályozása is. Leggyakrabban olyan helyeken javasolt alkalmazni, ahol kevés hely marad a hagyományos függöny felfüggesztésére. Közvetlenül az ablakszárnyakra szerelt függöny, mely az alsó és a felső részen is alkalmazott.

A felsőrészre, egyedi dekoráció alkalmazása növeli az esztétikai élményt!

 

Felejtsük el a fúrást, faragást, a vitrázs rudakat többféle képen is fel lehet fogatni, csavarozva, pattintva vagy akár ragasztva.

A vitrázs lehet

  • fölül rögzített,
  • alul és fölül rögzített,
  • egyrészes vagy kétrészes,
  • redőzött vagy feszített.

Az egyedi anyagból készített vitrázs felfogatására, behúzó szalag varrása szükséges, ami választható. A vitrázs rudat az ablakra, a keretrészre kell felerősíteni és gyakran a nyílórész keretén kerül rögzítésre, így praktikus a nyitás, érdemes ezt választani ajtófüggönyöknél is.

 

 

A függönytartó méretének – hosszának – a kétszeres mennyiségű anyagot kell föltenni, hogy vitrázsfüggönyünk szépen mutasson, tehát a függönyöket dupla ráncolással számítjuk. A vitrázsrúd hossza az irányadó a vitrázs függönyök méretezésénél.
Leggyakrabban használt alapanyagaik: organza, voile, batiszt, len, sable, struktúr, jacquard .

Bővebben az alapanyagokról : Anyagismeret,

További fazon ötletek és képek, a saját, és a nagyvilágból válogatva: galériában.

Engedje, hogy segítsünk, hívjon minket, időt, pénzt és fáradtságot takarítva meg ezzel.

 

Tipp:

A vitrázs függönyök alapanyagaik tömegét tekintve könnyűek, vékonyak. A látványos ráncok eléréséhez ezért sok anyagra van szükség. Nemcsak fényáteresztő, de dekor függönyökből is készíthetők vitrázsok. A függönyözés nélkülözhetetlen tartozékai a karnisok és egyéb szerkezetek (cafe rúd, vitrázsok, stb.). Mivel a funkciók eldöntése szempontjából is fontosak, ezért érdemes megismerni ezeket a kiegészítőket. Ezt ezen az oldalakolon teheti meg: karnis program., funkciók eldöntése, speciális függönyök, . A teljesség igénye nélkül nézze meg a további függönyözési technikákat is: roletta, pliszé, szalagfüggöny, spagetti függöny, sávroló és reluxa árnyékolókat, mivel ezek anyagkínálata is óriási fejlődésen ment át!