Fényáteresztő (nylon) függöny

Ami mindennek az alapja: a legkülönbözőbb egyedi kreációk tárháza !

A fényáteresztő függöny minden térbe ajánlott, elfogadott, már alapértelmű díszítési forma.

Nem kellett sötétítő, ez lett az eredménye, ugye dögös ...

Nem kellett sötétítő, ez lett az eredménye, ugye dögös …

A függöny beengedi a fényt, kissé megtörve azt, ezzel teremtve meg a helyiség sajátos intimitását, ezáltal lágyítja a belső teret, s egyúttal a függöny eredeti funkciójának megfelelően, korlátozza a külső szemlélő által látható területet.
Nagy felületeket fednek be, – nagy felületről van szó – jelentős enteriőrformáló szereppel bír, ezért a színük és mintájuk alapvető meghatározó elemei az adott enteriőrnek. A függöny, különböző csoportokba sorolható az alapanyag, a szabás, az elkészítés, a felfüggesztés módja, valamint az anyagmennyiség alapján. Fontos kérdés az is, hogy milyen dekor anyagot szeretnénk, vagy lesz-e egyáltalán sötétítő függöny.

A függönyök színeikkel, textúrájukkal, mintájukkal, méreteikkel, valamint a szabás és varrás módjukkal ugyanabból az anyagból teljesen más hangulatot tudunk varázsolni. Harmonizálniuk kell bútorainkkal, és illeszkednie kell lakásunk stílusához. Nélküle a befejezetlenség, hidegség sugárzik egy belsőből, bármivel is próbáljuk helyettesíteni.

A fényáteresztő függönyök elsődleges funkciója:

A fényáteresztő függöny fő feladata a dekoráció, nem az árnyékolás!

 • az ablakon beáramló fényt áteresztik,
 • de szabályozzák a helyiségekbe áramló fény mennyiségét,
 • a belátást nappali fényben meggátolják,
 • arról gondoskodnak, hogy megmaradjon a belső tér világossága,
 • keretet adnak, hogy az ablak nemcsak az üveg és fa együttese, hanem a külvilág kerete is ,
 • kiemelkedő dekorációs célokat szolgál,
 • nyersebb vagy harsányabb szobabelső lágyabbá formálható,
 • elrejthető a kedvezőtlen kilátás.

Rendkívül gazdag szín- és mintaválaszték lehetővé teszi, hogy a legegyszerűbbtől, a legkényesebb ízlésű megrendelő is megtalálja az ideáli, harmonikus elképzelését. Érdekes megjelenést biztosíthat a hímzés, a rátétek, vagy az anyag mennyiség sokszorozása. Az erőteljes tarka színek melegséget, de vibráló feszültséget is vihetnek a térbe, a halvány tónusokból sugárzó nyugalom pedig, az otthonosság és meghitt hangulat forrása is lehet.

Minden helyiségnek sajátos légköre van, amelyet a berendezés egyéb tárgyaival összehangolt textil visszaigazol, vagy felerősít.

 • A függönyök nagy része jellemzően 280 -300 cm magasságúak.
 • Néhány modellnél a gyártó készít különböző magasságokat, azaz 160-180 cm (újabban 320-340 cm) magasat is.
 • A karnis hosszához képest, minimum 1:2 – 1:2,5 (két és félszeres) mennyiségű anyagot igényel a redőzése.
 • Az aljában gyárilag rádolgozott ólomzsinór található, – kivétel a bordűrös, hímzett és egyedi aljú függönyöknél.
 • A színes nylonfüggönyök átszínezhetik, mintegy betöltik a belső teret.
 • Északi fekvésű helyiségekben, ahol az árnyékolás kevéssé fontos; a betekintés megakadályozására elégséges könnyű-függönyt alkalmazni.

Leggyakrabban használt alapanyagaik: organza, voile, batiszt, len, sable, struktúr, jacquard .

Bővebben az alapanyagokról : Anyagismeret,

További fazon ötletek és képek, a saját, és a nagyvilágból válogatva: galériában.

 

Engedje, hogy segítsünk, hívjon minket, időt, pénzt és fáradtságot takarítva meg ezzel.

Tipp:

A fényáteresztő függönyök alapanyagaik tömegét tekintve könnyűek, vékonyak. A látványos ráncok eléréséhez ezért sok anyagra van szükség. Igazán elegánssá akkor teszi az ablakot, ha hosszan, akár a padlóig is hagyjuk aláhullni a karnisról. Manapság már a radiátor miatt sem kell aggódnunk, nem tesznek kárt a textilben. A függönyözés nélkülözhetetlen tartozékai a karnisok és egyéb szerkezetek (rolószerkezetek, lapsínek, vitrázsok, stb.). Mivel a funkciók eldöntése szempontjából is fontosak, ezért érdemes megismerni ezeket a kiegészítőket. Ezt ezen az oldalakonlon teheti meg: karnis program., funkciók eldöntése, speciális függönyök, . A teljesség igénye nélkül nézze meg a további függönyözési technikákat is: roletta, pliszé, szalagfüggöny, spagetti függöny, sávroló és reluxa árnyékolókat, mivel ezek anyagkínálata is óriási fejlődésen ment át!

A nylon függönyök – már nagyanyáink korábban is – főként a napfény hatásától védték meg a lakóterek belsejét, de a kezdetektől fogva dekorációs célokat töltöttek be. A szobabelsővel és falakkal külső képileg kedvezően harmonizáló hagyományos belsőfüggönyöket ma már sorra felváltják a legkülönbözőbb egyedi kreációk.
Íme, néhány példa, hogyan játszhatunk a formai, szín, és térhatásokkal: