Függöny alapanyag – Anyagismeret

Függönyválasztás előtt áll, de nem tudja, melyik anyagnév mit takar pontosan?
Idegenül hangoznak az organza, voile, taft kifejezések? Olvassa el anyagismereti útmutatónkat, és máris képbe kerül a függönyanyagokat és egyéb, a lakásban használt textil alapanyagokat illetően!

Fényáteresztő függöny típusok leírása

 

Kezdjük a fényáteresztő függönyökkel! Ezek a függönyök, mint a nevük is mutatja, áteresztik részben, vagy egészben a fényt, a kíváncsi tekinteteket kizárják és dekorálják a helyiséget.

A fényáteresztő függönyök méretei általánosságban 180 cm, 260 cm, 280 cm, 290 cm és 300 cm magasak, ritkább esetekben a 120 cm, 160 cm és a 310-320-330-340 cm magasság is előfordul.

 

Organza

réz színű, organza fényáteresztő függöny kék színű, organza fényáteresztő függöny fehér színű, organza fényáteresztő függöny

Az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt alapanyag.    Manapság szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nylonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Fényáteresztő képessége egész sötét színek esetében is érvényesül. Áttetsző, vékony, könnyű és fényes anyag, mely kicsit merev, de tartós. Merevsége a szorosan sodrott fonalaknak köszönhető. Az organzák többségét két különböző színű fonalból szövik, az így kapott egyedi színjátszós hatás teszi megjelenését különlegessé. Mintázatát tekintve igen széles skálából válogathatunk. Könnyen gyűrődik, azonban formatartó, tisztítás, tárolás után vasalást igényel. Tapintása lágy, könnyen konfekcionálható, sokoldalúan használható függöny anyag.  Anyaga: 100% Poliészter. Változatai: matt, tükör, magas fényű, hímzett, színátmenetes, nyírt, maratott, applikált organzák. Kézzel, vagy kímélő programmal mosható, maximum 30 fokon, lehet alacsony hőfokon vasalni, de kezelése elővigyázatosságot igényel.. Kiterítve vagy lógatva érdemes szárítani. Fényáteresztőként alkalmazva javasoljuk, ajánljuk a 3x-os, 3,5x-os, vagy annál több ráncolást.

Félorganza

fehér - ekrü színű, fél organza fényáteresztő függöny csíkos fél organza fényáteresztő függöny színes fél organza , fényáteresztő függöny

Az egyik legújabb függönytípus, mely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyagokkal ellentétben tompa fénye van. Hasonló eljárással készül, mint az alap organzák, annyi különbséggel, hogy az egyik szálirány voile, a másik orgaznza alapnyagot tartalmaz. Így ötvözi a voile lágy esését és az organza magas fényét.

Francia organza

színes francia organza , fényáteresztő függönyök hímzett francia organza - fényáteresztő függönyök színjátszós francia organza - fényáteresztő függönyök

Készítését és tulajdonságait tekintve megegyezik az alap organzával, viszont egyedi anyagösszetételének köszönhetően kevesebb törődést, vasalást igényel, finomabb, árfekvése sokszor magasabb.

 

Maratott organza

tarka lepke mintás maratott organza - fényáteresztő függöny fehér virág mintás maratott organza - fényáteresztő függöny  virág mintás maratott organza - fényáteresztő függöny

Az alapanyaga ugyan az, mint a neve is mutatja – organza, vagy fél organza-, csak a minta rögzítése történik az alapanyagra egy különleges eljárással. Ennek köszönhetően ez a legdrágább változata az organza függönyöknek.  Az így kapott mintás anyag nem kopik, nem fakul, árfekvése magasabb.

 

Voile (voál)

hófehér voile - fényáteresztő függönyök nyomott mintás voile - fényáteresztő függöny sok színben készítik a voile - fényáteresztő függönyöket

A szőtt fényáteresztő függönyök első nagy áttörést reprezentáló anyaga. A kifejezés Francia, fátyolt jelent. Anyaga természetességet tükröz, lágyan omló textília. Sikerét az olcsó előállíthatóság melletti jó minőségnek köszönheti. Finom, áttetsző, lágy anyaga jól átengedi a fényt, viszont a külső belátást kitűnően meggátolja. Alapanyaga leggyakrabban poliészter. Az organzához képest kevésbé fényáteresztő, sűrűbb szövésű, matt fényű fényáteresztő függöny alapanyag. Tapintását tekintve testesebb, teltebb szerkezetű kelme. Jól és könnyen konfekcionálható, strapabíró, ezért közkedvelt. Egyszerű textil, kevésbé fényáteresztő, mint az organza: annál sűrűbb szövésű, és matt fényű. Könnyen kezelhető, kevésbé gyűrődik, azonban vasalást igényel.
Függönyvarrásnál ajánljuk a 2x-es és 2,5x-es ráncolást. Tisztítás, tárolás után vasalást igényel. Mosása 30 fokon ajánlatott, lehet közepes hőfokon vasalni. Anyaga: 100% Poliészter Változatai: jacquard szövött, nyomott, hímzett, applikált, égetett, nyírt, matt, tükör, magas fényű, színátmenetes, maratott.

 

Sable (szablé)

 sablé - fényáteresztő függöny szálbeszövött sablé - fényáteresztő függöny ablakon a sablé - fényáteresztő függöny

A szövött fényáteresztő függönyök közül a legvastagabb, legsűrűbb szövésű – sűrűbb mint a voile – ám, a legjobban kezelhető anyag. Jól konfekcionálható, és engedi az elképzelt formák tartós megjelenítését. A természetes hatású, natúr függönyök kedvelt alapanyaga, amelyet a változatos, strukturált fonalak alkalmazásával díszítenek. A fényt így kevésbé engedi be, nehezen gyűrődik. Kinézetben a voile-hoz hasonló, de kevésbé fátyolszerű, változó vastagságú szálakból szőtt, durvább tapintású anyag. A voile-nál nehezebben gyűrődik. Mosása 30 fokon ajánlatott, lehet közepes hőfokon vasalni. Függönyvarrásnál ajánljuk a 2x-es és 2,5x-es ráncolást. Anyaga: 100% poliészter.

Jacquard (zsakard)

modern gyöngyszem-szövött zsakard fényáteresztő függöny modern indamintás zsakard fényáteresztő függöny modern levél-inda mintás zsakard fényáteresztő függöny

Nevezik ezt a típust a hagyományos csipke függönynek is, a mai kereskedelemben több száz mintával és szövéssel találkozhatunk, a kézzel horgolt függönyöket utánozza.
Az elnevezés, a Joseph Marie Jacquard által feltalált szövőgépre utal. A jaquard minta jellemzője a nagy méret, és a bonyolultság. Ilyen minták készülhetnek szövő-, kötő- vagy más kelmeképző gépeken egyaránt. A csipkefüggöny felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége, és hangulatvilága. A hagyományos stílustól eltérően ma már a jacquard szövetek is megtalálhatóak modern mintákban, és anyagokban.
A könnyű kezelhetőség is hatalmas előnyt jelent a Jacquardnak, mivel nem igényel vasalást. Mosás után vizesen felakasztva kilógják magukból a gyűrődéseket. A Jacquard szőtt fényáteresztő függönyök Magyarországon máig a legnépszerűbbek, mivel a kézzel horgolt függönyök technológiáját utánozzák. Általában fehér, vagy tört fehér színűek, de vannak színezett mintával (fújt) készült fajtái is. A szövetnek finom és aprólékos mintázata a különböző kötési- és mintázási lehetőségek variálásából adódik. Függönyvarrásnál ajánljuk a 2x-es ráncolást.
Manapság többnyire poliészterből készül.

Tüll

világoskék színű tüll - fényáteresztő függöny natúr színű alap tüll - fényáteresztő függöny hímzett tüll - fényáteresztő függöny

A sima tüll anyagot eleinte öltözködési textilként használják. A lakberendezésben alapfüggönyként, majd a gépi csipke függönyök alapjaként is találkozhatunk vele. Ebben a változatban lágyabb esésű, keményítetlen textilként készítik ki. Könnyen kezelhető, igen dekoratív textil.

 

Klöpli

kézi klöpli - fényáteresztő függöny változatos, modern mintás klöpli - fényáteresztő függöny

A nagymama függönye. Keskeny jacquard csipkeszalagokból összedolgozott, meglehetősen nehéz, pamut csipke függöny. Klasszikus mintázatú, speciális, mutatós függöny. Színei általában csak fehér és tört fehér. Igen könnyen kezelhető, vasalást nem igényel, mosás után még nedvesen felfüggeszthetjük, súlya miatt magától kisimul.

 

Struktúr

alap struktúr - fényáteresztő függöny sokszínű struktúr - fényáteresztő függöny hagyományos struktúr - fényáteresztő függöny

Hálószövésű – ami lehet nagy vagy a dekoratív apró, modern hálóminta – , minta nélküli alapháló, vagy szövött mintás függöny. A fehér színű, apró kockás struktúr függönyhöz bármilyen dekor és sötétítő függöny jól passzol. Hagyományos és modern enteriőrbe egyaránt ajánljuk. mosógépben – csak mosózsákban mosható!

 

Batiszt

 batiszt - fényáteresztő függöny hímzett batiszt - fényáteresztő függöny ablakon a hímzett batiszt - fényáteresztő függöny

Eredendően csak lenből, később pamutból, kevert lenből, gyapjúból vagy pamut/poliészterből készített, finom, igen vékony vászonkötésű a muszlinnál kevésbé áttetsző szövet. Eredeti színe a fehérített, manapság pasztellszínekre festett vagy apró mintás lehet. Kedvelt, jól mosható anyag. Varrott csipkék alapanyagaként is használják, létezik az igényesebb hímzett, bordűrrel díszített változata is. Kevésbé áttetsző kelme. Nyersen, fehérítve és egyszínűen színezve, tarkán szőve könnyű függöny anyag, pamutból és poliészterből készült változataival találkozhatunk. Jellemzően a vidékies (country), népies stílus lakástextilje.

 

Muszlin

 egyszínű alap muszlin- fényáteresztő függöny nyomott mintás muszlin- fényáteresztő függöny

Finom, vékony fonalakból ritkás beállítással (főleg selyemből) Szőtt, áttetsző lágy esésű kelme. Régen finom pamutszövetből készült, napjainkban az olcsóbb nylon szálból készül, kötése vászon, Fehér vagy tört fehér, nem drága szövet, amelyet pasztellszínekre lehet festeni, színes mintanyomással is szokták díszíteni. Használatos fényáteresztő függönynek és baldachinnak, meleg éghajlatú országokban rolónak, hogy megszűrje a fényt és kizárja a bogarakat. Lágy esésű drapériák készülhetnek belőle. Sima szövetként vagy hímezve, természetes színében vagy festve is használatos.

 

 

Sötétítő függöny – és egyéb , a lakásban használt anyagok leírása

 

A fényáteresztőkhöz párosítunk sötétítő, vagy dekorációs anyagokat is, így érdemes ezekről is tájékozódnunk. A sötétítőket használhatjuk csak dekorálásra is, legtöbbször azonban fontos a sötétítő tulajdonság, azaz a fény kizárása is.

A dekor függönyök méretei általánosságban 140 cm, 150cm és 290 cm, magasak, ritkább esetekben a 120 cm, 160 cm és a 310-320-330 cm magasság is előfordul. A dekor anyagok a legszélesebb választékban jelenhetnek meg otthonunkban. Legtöbbször lágy esésű selyemfényű kelmék, de akadnak közöttük természetes anyagok hatását kiváltóak is. Anyagösszetételüket tekintve legtöbbször szintetikusak. Dekor anyagokból készíthetünk függönyöket, drapériákat, dekor sálakat, különböző kiegészítőket a függönyözéshez, de ugyanúgy alkalmasak ágytakarók, díszpárnák, asztalterítők, szalvéták, falvédők, vagy akár más textíliából készült tárgyak elkészítésére is.

 

Taft

mogyoró színű taft - dekor sötétítő függöny anyag ablakon a kék színű taft - dekor sötétítő függöny anyag színjátszó taft - dekor sötétítő függöny anyag

A selyem-típusú szövetek gyűjtőneve, sűrű és fényes vászonkötésű anyag, mely hernyóselyemből és viszkóz fonalból készül. Az organzához hasonló eljárással készül, ezért hasonló színjátszós hatást kelt, ahogy a fény megtörik a különböző színű fonalak felületén, így elegáns és ünnepélyes hatást kelt. Könnyen gyűrődik. Kemény, fényes, néha szinte papírszerűen ropogós, természetesesen gyűrt technikájú dekor textil. Ne várjunk tőle lágy esést, viszont merevségének köszönhetően „beállítható”, vagyis igazi dekorációs textília. Fényes, exkluzív megjelenése miatt klasszikus vagy klasszikus jellegű terekben jól alkalmazható függönyként.

 

Szatén

szatén - dekor sötétítő föggöny  arany színű szatén - dekor sötétítő függöny

Könnyű, sima, fényes felületű, de fakó hátoldallal rendelkező, kellemes tapintású, jó esésű, lehet vékony – vagy vastag, sűrű szövésű anyag. Különleges szövési technikával, selyemből, nylonból és poliészterből készül, kiválóan mintázható festéssel, nyomással és jacquard beszövéssel. Ha gyapjúszálas fonálból készül, akkor fél szaténnek nevezzük. Felhasználási területe sokrétű, finom tapintású, elegáns anyag. Közkedvelt dekorációs eszköz, lágyítja a környezetet: a vastagabb bútorszövetek, vagy textíliák határozottságát és komolyságát légies módon tompítja. Kímélő kezelést igényel, összetételét tekintve általában poliészterből készül, de előállítják pamut és poliészter keverékéből is, ami nagyban lecsökkenti a gyűrődést.

 

Zsenília

káró mintás arany színű zsenília - dekor sötétítő függöny virág mintás és üni zsenília - dekor sötétítő függöny üni zsenília - dekor sötétítő függöny

Bársonyos, puha, lágy tapintású, meleg hatású kelme. Sűrű szövése miatt igen jól sötétít, valamint bútorszövetnek is kiváló. Gyakran találkozhatunk a zsenília és más anyagok ötvözéseivel, például zsenília beszövéses voile-al, vagy Jacquard hímzéses zseníliával. Tanácsoljuk a zsenília használatát azoknak, akik nincsenek megbékélve a keményebb, merevebb anyagokkal. Könnyen tisztítható, mosása maximum 40 Celsius fokon ajánlott.
Nagyon puha, lágy esésű anyag, amely kiváló választás dekoratív drapériákhoz, sötétítőkhöz.

 

Doublé

zöld sejtmintás double - lakástextil szövet double - lakástextil szövet modern mintás double - lakástextil szövet

Olyan szövéstechnikával készül, mely során a textil mindkét oldalán megjelennek minták, motívumok, mindkét oldala esztétikus. Szinte minden esetben kétrétegű, mindkét oldala esztétikus. Ebből adódóan a textil kombinálható saját magával más, más oldalait felhasználva. A függönyünk közelében lévő kiegészítőket (drapéria, elkötők, díszpárna) készíthetjük a dekor anyag eltérő oldalából, így ezek a kiegészítők összhangban lesznek, mégis más enteriőrt teremtenek.

 

Bársony

bútorszövetnek is alkalmas bársony - lakástextil szövet mintás bársony - lakástextil szövet ablakon a bársony - lakástextil szövet

Eredetileg 100 százalék selyemből, de manapság pamutból, poliészterből, viszkózból vagy más műszálból is készül. Bolyhos szövet, amelynél a bolyhokat az alapszövetbe beleszőtt fonalak alkotják. Egyik irányból matt, másikból tompa fényű, sűrűn bolyhozott felületű, testes fogású függöny anyag, vagy bútorbársony. Klasszikus enteriőrökben gyakran használt függönyanyag. Az erősebb alapszövettel bíró gyapjúbársonyt utrechti bársonynak is neveznek, a hosszú bolyhokkal rendelkező láncbársony neve plüss.

 

Velencei bársony

klasszikus bordó velencei bársony - lakástextil szövet klasszikus mintás velencei bársony - lakástextil szövetek velencei bársony - lakástextil szövetek

A legjobb minőségű mintás selyembársonyok egyike. Kidolgozása, és nem utolsósorban anyagösszetétele miatt különleges, és az egyik legdrágább bársonyfajta. Nevét természetesen a gyártási helyéről kapta.

 

Kord bársony

modern kord bársony - lakástextil szövet klasszikus kord bársony - lakástextil szövet klasszikus kord bársony a bútoron - lakástextil szövet

Zsinórszövet. A bélelt szövetek egyik típusa, érdekes szövési technikával: a láncfonal az alapvetéssel vászonkötésben köt, a bélelő vetés azonban lazán marad, de 10 láncfonalon át a szövet színoldalán és további 10 láncfonalon át a szövet fonákján halad, ezzel hosszirányban zsinórszerű vastagodások, bordák keletkeznek. Bútorkárpit készítésére használják.

 

Plüss

ezüst színű plüss - lakástextil szövet klasszikus plüss - lakástextil szövet mintás plüss - lakástextil szövet

A bársonyhoz hasonló, de annál hosszabb szálú, bolyhos, elsősorban lakástextilként, bútorkárpit céljára használt finom fényű, kellemes tapintású, telt fogású függöny kelme. Eredetileg selyemből készült, mára gyapjú, pamut, illetve ezek és szintetikus szálak keveréke lett a fő nyersanyaga.

 

Textilbőr

különféle mintázatú textilbőr - lakástextil különféle mintázatú és színű textilbőr - lakástextil bútoron a textilbőr - lakástextil

Mint a neve is jelzi, textilből készült műbőr. Vagyis bőrhatású textília. Speciális összetételének köszönhetően ugyanazt a hatást adja, minta valódi bőr, de azzal ellentétben semmilyen ápolást nem igényel! A szennyeződések könnyűszerrel eltávolíthatóak egy nedves törlőkendővel. Ha makacsabb szennyeződés kerül a bútorra, gyenge hajsamponos vízbe mártott törlőkendő használata javasolt.
Elsőként, bútorkárpitként jelent meg, de mára lágy esésű függönyanyagként is használhatjuk számtalan felületi kiképzéssel, minőséggel és színnel. Ellentétben a textilbőrök előző generációjával (a felület a legtöbb estben PVC volt) a mai textil felületét poliuretán hab képezi, amit a divat szerint festenek és különféle felületeket szimulálva nyomják ( printelik ).
Minőségét minden esetben a szövet felületének ( a PU réteg ) vastagsága jelenti.
Egyik alapvető tulajdonsága az ún. dörzsállóság, aminek a mértékegysége a MartinDale – 20.000 ponttól beszélhetünk bútorszövet minőségről.

 

Selyem

klasszikus selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny klasszikus arany színű selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny klasszikus színjátszó selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny

Állati eredetű, az előállításának és feldolgozásának munkaigényessége miatt értékes függöny textilnyersanyag. Selyem, vagy selyem tartalmú textíliákat csak béleléssel használjunk függönyként. Mivel a nap gyengíti a selymet, béleléssel megakadályozhatjuk, hogy a nap sugarai roncsolják a selyem textíliát. Szálát a tenyésztett selyemhernyók gubójából gombolyítják le. A valódi selyem szálainak hosszúsága jóvoltából kapja jellegzetes fényét. Többféle klasszikus szövettípus készíthető belőle.

 

Kínai selyem

klasszikus kínai selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny kínai selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny kínai selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny

Egyszerű szövésű, különböző súlyú, általában keleti motívumokat ábrázoló szövet. A könnyebbeket bélésanyagként, az úgynevezett gyűrt selymeket dekor készítésére használják. Az emberek tudatában a kínai selyem tapintása idézi fel leginkább a selyem minőségét.

 

Brokát

klasszikus brokát selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny ablakon a brokát selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny sárga brokát selyem - lakástextil dekor sötétítő függöny

Ábrás selyem szövet, erősen kiemelkedő mintázattal. Régebben brokátnak csak az arannyal és ezüsttel mintázott szövetet nevezték. A fémszálas brokát szövése keletről Bizáncon át a középkorban jutott el nyugatra. Erre a célra keskeny sávokat vágtak, ezeket vékony aranylemezkékkel – aranyfüsttel – borították és megsodorták. Pamut, vagy lenfonalat lapított fémdróttal burkolatnak körül, manapság pedig vegyes cérnából szövik.

 

Lenvászon

klasszikus natúr lenvászon - lakástextil dekor sötétítő függöny klasszikus lenvászon - lakástextil dekor sötétítő függöny festett lenvászon - lakástextil dekor sötétítő függöny

Többnyire vászonkötésű, natúr, vagy pasztellszínekre festett, természetes len alapanyagú szövetanyag. Nagy szilárdságú, kis nyúlású, jó nedvszívó képességű, jól mosható, főzhető anyagok. Hátrányos tulajdonságuk, hogy gyűrődésre hajlamosak, és nedvesség hatására, főleg első kezeléskor zsugorodnak. Emiatt a lenvászon anyagokat mindig avassuk be szabás előtt!

 

Vászon

középvastag vászon - dekor lakástextil szövet vastag vászon - dekor lakástextil szövet

Természetes növényi fonalból készült szövet. Az egyszerű, hagyományos parasztvászon kenderfonalból készül, ez tartósabb a lenvászonnál, de nem annyira simulékony, ellenben durvább és nehezebb is annál. Leginkább a kor divatjának megfelelő nyomott mintákkal díszítik.

 

Dekorvászon

a változatos dekorvászon - dekor lakástextil szövet modern mintás dekorvászon - dekor lakástextil szövet dekorvászon - dekor lakástextil szövet

Anyaga kicsivel vastagabb, strapabíróbb az alap dekor anyagokénál, strapabíróbb. A kor és a felhasználási területnek megfelelő nyomott mintázatú anyag, függönyözésre nem ajánljuk az anyag vastagsága és merevsége miatt. Használata inkább kiegészítő textilként ajánlott, abroszok, ülőpárnák, kipárnázására is kiválóan alkalmas nagyobb igénybevétel alatt álló, minden nap használt tárgyak bevonására, lefedésére. Kiválóan alkalmasak kerti ülőalkalmatosságok kipárnázására, kerti bútorok színesebbé tételére.

 

Pamutvászon

pamutvászon - dekor lakástextil szövet gyerekmintás pamutvászon - dekor lakástextil szövet

Felhasználási területét tekintve, szinte megegyezik a dekorvászon nyújtotta lehetőségekkel. Az egyetlen különbség, hogy ezeket az anyagokat nem ajánlott folyamatos napfénynek kitenni, mivel így könnyen veszíthetnek színükből a természetes alapanyag összetétele miatt. Ezek anyaga, mint a nevében is benne van, 100% pamut, ezért felhasználás előtt beavatást igényel.

 

Vitorlavászon

vitorlavászon - dekor lakástextil szövet kültéri vitorlavászon - dekor lakástextil szövet kültéri függöny vitorlavászon - dekor lakástextil szövet

Más néven sátorszövet. Erős minőségű len- kender- vagy pamutszövet. A len- és a kendervászon lúgozott fonalból készül, láncfonala kettős fonal, vetüléke egyszerű fonal. A pamutvászon erős cérnából készül panamakötéssel. Az első mai értelemben vett farmernadrágok is ilyen szövetből készültek, és sokkal tartósabbnak bizonyultak a hagyományos ruhaszöveteknél. Speciális felület képezhető rajta, kültéri textilként is tökéletesen használható.

 

Karton

klasszikus karton - dekor lakástextil szövet karton - dekor lakástextil szövet modern mintás karton - dekor lakástextil szövet

A vásznak családjába tartozik. Anyagösszetételét tekintve, ez is 100% pamutból készül, tehát beavatást igényel.
Közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, durva szövésű pamutanyag, fehér vagy krémszínben természetes „spricceléssel”, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon. Ugyancsak alkalmas ágyneműk, terítők, ülőpárnák, drapéria, raffrolók, falvédő, foltvarrással készített takarók, készítésére alkalmas.
Kapható mindenféle szélességben és nehezítésben, kezdve az olcsó függönyöktől, az ágydrapériáig és a kerti ponyváig. Mossuk ki használat előtt, mert összemegy, és nedvesen vasaljuk.
Némileg igénytelenebb, mint a dekor, illetve dekor vászon anyagok, ezt érzékelteti viszonylag durva tapintása, merev tartása.

 

Damaszt

damaszt - dekor lakástextil szövet modern mintás damaszt - dekor lakástextil szövet klasszikus damaszt - dekor lakástextil szövet

Atlaszkötésű mintás kelme, melyet először Damaszkuszban szőttek.
Ábrás szövet atlaszkötéssel, jellemzője, hogy az ábrák határvonala nem folytonos görbe, hanem lépcsőzetes. A legrégibb damasztszövetek anyaga selyem volt, később len fonalból is készítettek ilyen ábrás szövetet, ma pedig gyapjúból is készül damaszt. A selyemdamasztot bútorszövetként, kárpitok és drapériák készítésére használják. A len damasztból asztalterítők, a gyapjúdamasztból főként bútorszövetek és függönyök készülnek. Alkalmas függönynek olyan helyen, ahol mind a két oldal látható.
Használhatjuk függönynek, drapériának, takarónak vagy bútorszövetnek, abroszoknak, ágyneműknek, attól függően, hogy milyen m inta és alapanyag nehezítéssel készült. Nagy előnye, hogy forgatható, mindkét oldala mutatós, fordítsuk ki, ha matt oldala illik a berendezéshez.

 

Velencei damaszt

velencei damaszt - dekor lakástextil sötétítő függöny velencei damaszt változatok - dekor lakástextil sötétítő függöny

Nagyon finom, aprólékos és igényes kikészítésű, legtöbbször klasszikus mintával díszített damasztszövet, amelyből függönyök, asztalterítők készülnek nagy, virágos mintával. Alapanyaga elsősorban természetes len. Exkluzív, igényes, általában magasabb árfekvésű anyag.

 

Krepp

alap egyszínű krepp - lakástextil dekor anyag virágos krepp - lakástextil dekor anyag  krepp - lakástextil dekor anyag

Hullámos felületű alapanyag, melyet főként ágyneműkhöz, és dekorációs anyagként alkalmaznak. Az eredeti krepphez, (melyet kínai kreppnek is neveznek és selyemből készült), részben jobb irányban, részben bal irányban sodort fonalat használnak. Az anyagot egy ritka beállítású láncrendszerrel kötik. Ezt a láncrendszert szövés közben erősebben feszítik a rendes láncnál, és az alapszövetbe csak helyenként kötik le, ezért ez a lánc a szövés után összehúzódva a kötőpontjai között lévő alapszövetet összezsugorítja, azaz kreppszerű felületet létesít. A legtöbb krepp anyag egyféle fonalból, de különleges kötéssel készül. Alapanyag összetétele sokféle lehet.

 

Düftin

pamut düfftin - lakástextil dekor anyag düfftin - lakástextil dekor anyag

Pamutból készült, tapintásra bársonyos felületű vetülékatlasz szövet. A bársonyos felületet, bolyhozással, keféléssel, nyírással érik el. Melegségénél fogva kedvelt anyag. Sötétítők és kárpitok készítésére ajánlott. Anyagösszetétele sokféle lehet, de 50 %-ban természetes alapanyag.

 

Gabardin

zöld gabardin - dekor lakástextil gabardin - lakástextil dekor anyag

Sűrű szövésű, közepes erősségű, finom gyapjú (v. pamut) fonalból szőtt, gyakran impregnált, sávolykötésű szövet. A Napjainkba használt (Garbadine”) anyag gyakran sűrű szövésű, kemény és tartós anyag. A függőleges csíkozással készített változata, a szövésnek köszönhetően rugalmas tulajdonsággal bír, így huzatoknak, rendezvénytextileknek (például székekre) kiválóan alkalmas.

 

Gingham

alap gingham - dekor lakástextil mintás gingham - dekor lakástextil mintás gingham függöny - dekor lakástextil

Tarkán szőtt, fonal festett, sima szövésű, könnyű, jól mosható, erős alapanyag, melyet pamutból készítenek kockás vagy csíkos szövéssel. A gabardin a minimattnak egy sűrűbb szövésű, rugalmas szálat tartalmazó változata. Keresztirányban rugalmas, mely a kötésén sávolyszövésű anyagokra jellemző. Kiváló lakástextil az extra tulajdonságainak köszönhetően.

 

Flanel

különböző mintás flanel - dekor lakástextil mintás flanel - dekor lakástextil

Mindkét oldalán bolyhos, gyapjúból vagy pamutból készülő vászon vagy sávolykötésű, gyakran színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott. Kellemes tapintású, nagyon finom anyag. A gyapjú flanel kötése a vászon, a pamut flanelt sávolykötésben kötik. A két természetes anyag keverésével is állítanak elő flanelt. Változatos mintákkal díszített lakástextil alapanyag.

 

Angin

natúr angin - dekor lakástextil fehér angin - dekor lakástextil

Eredetileg jellegzetes halszálkamintás szövésű volt fekete-fehér színben. Az ágyneműk belső bélés anyaga volt, (ma is használatos e célra), mert a sűrű szövés nem engedte át a tollat, de tapintása, természetes alapanyaga, és lágysága alkalmassá tette, hogy kellemes érzetet keltsen. Manapság natúr, de többféle színben és nehezítésben is készül. Használjuk függönyöknek és kellő sűrűségnél bútortextíliának. Általában nem szükséges beavatni.

 

Kanavász

natúr kanavász - lakástextil dekor szövet mintás kanavász - lakástextil dekor szövet modern mintás kanavász - lakástextil dekor szövet

Sima szövésű pamut, különféle nehezítésben alkalmas bútorszövetnek, székekre, olcsó függönynek, párnahuzatnak, ponyvának, kerti használatra. Ekrü színben kapható, védőhuzatnak durva pamutanyagként, vagy a jóval finomabb szövésben különféle festett színekben dekor, vagy függönyanyagnak használatos.
Durva, nehéz, rusztikus, vászonkötésű pamutszövetként, rácsszerű szerkezettel a panamakötésre emlékeztet. Az elnevezés az angol „canvas” szóból ered, aminek régi jelentése: ponyva. Ideális kültéri textil.

 

Kreton

a változatos kreton - lakástextil dekor anyag virágmintás kreton - lakástextil dekor anyag

Vastagabb pamutból készült, vászonkötésű, nyomott függöny vagy bútorhuzatanyag. Keleti motívumokkal, virág és madármintákkal, Gyakran gyantabevonattal, amely jellegzetes fényt, csillogást ad az anyagnak és taszítja a port. Ha kimossuk, megfakulhat, Ezért csak tisztíttassuk a függönyöket. Kerüljük a gőzölést vasalásnál és soha ne hajtogassuk, mert fénye megtörik.

 

Kékfestő

klasszikus kékfestő - lakástextil dekor anyag változatos kékfestő - lakástextil dekor anyag  kékfestő - lakástextil dekor anyag

Apró, nyomott minta, kézi nyomással készül finom pamutanyagra. A szövetre a mintának megfelelően olyan vegyi anyagot visznek fel, ami megakadályozza, hogy azokon a helyeken a színező fürdőbe mártott szöveten a színezék megkössön. A színező fürdő hagyományosan indigó színezéket tartalmaz (ennek kék színéről kapta a nevét maga az eljárás), ezért a minta sötétkék alapon fehér színben jelentkezik.
Függönynek, bútoranyagnak, pármának, takarónak egyaránt alkalmas. Mosható, strapabíró, puha és könnyű vele dolgozni.

 

Moaré

alap moaré - dekor sötétítő lakástextil moaré - dekor sötétítő lakástextil modern moaré - dekor sötétítő lakástextil

Változatos fényhatású, hullámos mintázatú, színjátszós (selyem-) szövet. Általában selyem vagy acetáton kivitelezett „vízjeles” anyagnak nevezik. Jellegzetesen a hullámjeleket úgy készítik, hogy rávasalnak egy tiszta szövött anyagot egy forró, gravírozott hengerrel, amelyek szétnyomják, illetve összepréselik a szálakat különböző irányba, így alakítva ki a mintát.
A fa hosszmetszetéhez, vagy a vízbe dobott kő nyomán kialakuló hullámokhoz hasonló mintázat látható. Az elnevezés a francia „moiré” szóból ered, aminek jelentése: habos.
Hernyóselyem kelme, vagy olcsóbb viszkóza műselyem lehet az alapanyaga. Bár tagadhatatlanul valószínűleg ez az anyag annak a jelenségnek a névadója, amit minden fotós és nyomdász jól ismer, arról a többnyire mindent elrontó, apró, véletlen hibáról van szó, amit néha direkt előidéznek, akarattal keresnek, mint hatáskeltő eszközt.

 

Organtin

hímzett organtin - dekor lakástextil pamut organtin - dekor lakástextil pamut hímzett organtin - dekor lakástextil

A legfinomabb pamutanyag. Merevített, ritka szövésű pamutszövet. Igen ritka, lyukacsos pamutszövet, amely vászonkötéssel készül és keményítővel merevítve lesz. Használjuk könnyű függönyök – hímzett, vagy sima változatban -, dekorok, vagy például lámpaernyők anyagaként. Mosható és nedvesen kell vasalni.

 

Toile de Jouy

toile de jour - sötétítő dekor lakástextil széles változatok toile de jour - sötétítő dekor lakástextil bútoron a toile de jour - sötétítő dekor lakástextil

A toile (pontosabban: toile de Jouy, ejtsd: „toál”, jelentése: textil, kendő, ruha) ugyanis legalább 300 éves, és olyan textilt vagy tapétát jelöl, amelyre aprólékosan kidolgozott, részletgazdag jelenetek kerülnek rézkarcok formájában, szabályos, ritmikus ismétlődésben (a minta általában valamilyen pasztor jelenet: árnyas fák lombja alatt furulyázó juhász, pásztorlány gyermekkel, és így tovább).
A toile-t Marie Antoinette hozta divatba, az ő kora óta örvend világszerte népszerűségnek. Ez a kicsit arisztokratikus,  minta az utóbbi években ki tudja, hányadik virágzását éli, mégpedig klasszikus és kortárs formában egyaránt. A pásztorjeleneteket ábrázoló minták egy színben, pamutvászon anyagra nyomva, rézkarc technikával. Használjuk függönyök, takarók, párnák, ágyneműk elkészítéséhez.

 

Tweed (gyapjúszövet)

klasszikus tweed - lakástextil széles színválasztékban a tweed - lakástextil klasszikus tweed félék - lakástextil

Ritka szövésű, bolyhos felületű, közepes súlyú vagy nehéz, rugalmas, légáteresztő,négyszögletes vagy kockás mintájú gyapjúkelme, kevés színben. Gyakran használjuk zsámolyok, székek, kanapék, függönyök szöveteként. Közepesen finom kártolt és durvább fésült fonalból gyártják, amelyek gyakran szálcsomókat is tartalmaznak. Eredetileg házilag font, egyenlőtlen fonalakból készült. Elnevezését a dél-skóciai Tweed folyóról kapta, ezen a környéken készítettek először ilyen jellegű, kézi szövőgépen szőtt szövetet (lásd Harris-tweed).

 

Frottír

klasszikus frottír - lakástextil klasszikus natúr frottír - lakástextil széles színválasztékban a frottír - lakástextil

Hurkokkal bolyhozott felületű, a nedvességet jól magába szívó vastag pamutszövet.
Általában mindkét oldalon szabályosan kialakított hurkok borítják. A hurkok feladata, érdesebb, tapadóbb szövetfelület kialakítása, másrészt a nedvszívó képesség fokozása. A frottírszövetek mintázása történhet különböző színű hurokláncokkal és különböző alakú hurkos és sima felületek váltásával.