Gyakori kérdések

Megrendelés után változtatható-e a kiválasztott függöny anyaga?

A Vevő által kiválasztott függönyök típusai melyek szerepelnek a megrendelésben, – a megrendelő aláírásával is megerősítve-, a beszállítók felé leadásra kerülnek 24 órán belül.

A beszállítók a kért mennyiséget levágják a végekből, és csomagolják, postázzák. A függönyök típusának, színének vagy méretének megváltoztatását a megrendeléstől számított 24 órán belül tudjuk elfogadni abban az esetben, ha a beszállító még nem vágta le az anyagot. Ez időn túli változtatás (más színű vagy mintájú függöny) miatt, a már megrendelt anyag anyagköltsége mellett, az újbóli anyag rendelésének költsége is a vevőt terheli.

Visszamondható-e a teljes megrendelés?

A vevő által aláírt megrendelés esetleges visszavonását 24 órán belül tudjuk elfogadni, amennyiben az alapanyagok egyedi gyártása, méretre vágása még nem kezdődött meg. Ha a munkamenet már elkezdődött, vagy ez időn túl lépett, a megrendelés visszavonásakor a vevő által fizetett előlegből a megrendelt áruk összege már levonásra kerül, + 10% fizetendő az eladó részére az elállástól.

Megrendelés után módosítható e a karnis szerkezete?

A vevő által aláírt megrendelés esetleges visszavonását 24 órán belül tudjuk elfogadni, amennyiben az alapanyagok egyedi gyártása, méretre vágása még nem kezdődött meg. Ha a munkamenet már elkezdődött, vagy ez időn túl lépett, a megrendelés visszavonásakor a vevő által fizetett előlegből a megrendelt áruk összege már levonásra kerül, + 10% fizetendő az eladó részére az elállástól.

Ha azonban a szerkezet és a hossz marad, esetleg a felfogatás módja, vagy helye változik, a szükséges alkatrészek módosítása, azok megvásárlása esetén lehetséges.

Milyen hosszú legyen a függönyünk, hogy szépen mutasson?

A padlóig lefuttatott függönyök legyen szó, sötétítő függönyről vagy fényáteresztő függönyről mutat a legszebben. Amennyiben van rá mód és lehetőség 25-30 cm-el le is „ráfektethetjük” a parkettára két oldalt a dekor sálunkat. A fűtőtestek legtöbbször az ablak alatt vannak, ebből a megfontolásból a parapet alatt min.10 cm-ig érő megoldás a legesztétikusabb. A hossz lemérését a sín, illetve a karika aljától, a kívánt hosszig mérjük. A párkány aljától 3-4 cm-ig érjen minimum, – de ha többet is enged a távolság, az csak esztétikusabb lesz – , padlószinttől igény szerint 5-8 cm-rel följebb. FIGYELEM: a sötétítő mindig hosszabban, így ennek a magasságából induljon ki. A fényáteresztő 3-5 cm-el rövidebb kell, legyen a feltett sötétítőnél, hogy ne lógjon ki alóla.

 

 Mekkora kell, hogy legyen a karnis hossza?

Az ablak beépítési szélességénél a karnisnak legalább 25- vagy több cm-el kell túlnyúlni, hogy a sötétítő függöny ne takarjon el az üvegfelületből, és a teljes ablaksötétítés is megvalósuljon – oldalt ne legyen „rés”, ha behúzzuk a függönyt, másrészt, ha kinyitjuk az ablakot, legyen hova összegyűjteni az elhúzott függönyt.

 

Mennyezeti, vagy oldalfalra szerelhető karnis – mi határozza meg?

Nehéz, testes függönyök esetén a mennyezeti felerősítés biztosabb, és az alacsonyabb belmagasságú lakásoknál jobban megnyújtja a teret. Drapériákat is könnyebb tépőzáras megoldással felhelyezni a karnis előlapjára.

Az oldalfara szerelt karnis – akár sín, akár rúd – benyúlva a térbe, egyedi esztétikai látványt tud nyújtani.

 

Mennyi anyagot vegyek a fényáteresztő függönyből?

Az általánosan bevett gyakorlat a karnis hosszának a 2-2,5 x. Minta nélküli pld.: organzából a 3x mennyiség a dekoratív, mivel ez a textília nagyon vékony.

 

Mennyi anyagot vegyek dekor függönyből?

Ha a dekoráció a cél, akkor egy oldalsál már elegendő.

Más esetben, ha össze is húzná a függönyét, a karnis méretének 2-szeresével minimum kalkulálni kell, hogy behúzott állapotban is dekoratív, ráncokat kiadó sötétítő legyen.

 

Mennyivel több anyagmennyiséget igényel a varrás?

A varrás során kalkulálni kell varrásráhagyással.

A sötétítő függönyöknél minimum 5 cm kell a behúzó alá, a felhajtáshoz 10-25 cm – az anyagvastagságtól függően, az oldalak elszegéséhez 6-10 cm szélenként.

A fényáteresztők alja általában ólomzsinóros, vagy mintazáró, tehát csak a behúzó alá kell minimum 5 cm anyag, az oldalak elszegéséhez 5-8 cm szélenként.

Mekkora legyen az asztalterítő?

Az ideális méretű terítő az asztal minden oldalán azonosan, a szék ülőfelületét nem elérve – kb. 20 -25 cm-nyit – lóg le. Éppen annyit, hogy ne zavarjon bennünket étkezés közben. Az alkalmi abroszok lelógása nem feltétlen a praktikumot követi, inkább a látványra helyezve a hangsúlyt, hosszabb – akár földig engedi az abroszt.
Kérdése, ötlete vagy véleménye lenne bármilyen függönyökkel, lakástextilekkel és lakberendezéssel kapcsolatos kérdésben? Igyekszünk legjobb tudásunk szerint válaszolni. Írjon nekünk!