Sötétítő függöny

Sötétítő függöny 17Aki fantáziával nyúl hozzá, a legolcsóbb pamutanyaggal is csodákat művelhet !

A sötétítő függöny általánosan minden térbe ajánlott, elfogadott díszítési és árnyékolási forma, nagyban meghatározhatják otthonunk hangulatát, a helyiségek arculatát.

Alkalmazása teszi esztétikussá és harmonikussá a környezetünket. Harmonizálniuk kell a fényáteresztő függönyünkkel, bútorainkkal és illeszkednie kell lakásunk stílusához. Nélküle a befejezetlenség sugárzik egy belsőből, bármivel is próbáljuk helyettesíteni.

 

A sötétítő függönyök elsődleges funkciója:

 • szabályozzák a helyiségekbe áramló fény mennyiségét,
 • a belátást megakadályozza világítás mellett is,
 • keretet adnak, és kiemelik a fényáteresztő függönyöket,
 • öltöztetik az ablakokat, és eleganciát adnak a helységnek,
 • dekorációs célokat szolgál,
 • hőszigetelő szerepet is betölthetnek.

Rendkívül gazdag szín- és mintaválaszték lehetővé teszi, hogy a legegyszerűbbtől, a legkényesebb ízlésű megrendelő is megtalálja az ideáli, harmonikus elképzelését.

Az erőteljes színek melegséget, de vibráló feszültséget is vihetnek a térbe, a halvány tónusokból sugárzó nyugalom pedig az otthonosság és meghitt hangulat forrása is lehet.

Minden helyiségnek sajátos légköre van, amelyet a berendezés egyéb tárgyaival összehangolt textil visszaigazol, vagy felerősít.

 • A függönyök nagy része jellemzően 140-160 cm szélesek, ezért több részből készül el.
 • A lapok összevarrva, vagy külön-külön is alkalmazhatóak.
 • Egyre több gyártó készít dupla széles, azaz 280-300 cm (újabban 320-340 cm magasat is) széles sötétítő függöny anyagokat, melyek toldás nélkül feldolgozhatóak.
 • A karnis hosszához képest, minimum 1:2 (kétszeres) mennyiségű anyagot igényel a redőzése.
 • Az aljában nincsen ólomzsinór, ezért a két sarkába varrt tasakokba helyezett ólom lapokkal egyenesíthető, súlyozható.

Engedje, hogy segítsünk, hívjon minket, időt, pénzt és fáradtságot takarítva meg ezzel.

Tipp:

A függönyözés nélkülözhetetlen tartozékai a karnisok és egyéb szerkezetek (rolószerkezetek, lapsínek, vitrázsok, stb.). Mivel a funkciók eldöntése szempontjából is fontosak, ezért érdemes megismerni ezeket a kiegészítőket. Ezt ezen az oldalon teheti meg: karnis program. A teljesség igénye nélkül nézze meg a további függönyözési technikákat is: roletta, pliszé, szalagfüggöny, spagetti függöny, sávroló és reluxa árnyékolókat, mivel ezek anyagkínálata is óriási fejlődésen ment át!

A függönyök – korábban hosszú ideig – főként a napfény hatásától védték meg a lakóterek belsejét. Később díszítő textíliákká is váltak, még kellemesebbé téve az otthonokat. A nagyméretű ablakokra elterjedtek az elhúzható belsőfüggönyök. A szobabelsővel és falakkal külső képileg kedvezően harmonizáló – két oldalszárnyból és általában redőzött haránt részből álló – hagyományos belsőfüggönyöket ma már sorra felváltják a legkülönbözőbb egyedi kreációk. A sötétítő függönyöknél egyre szélesebb választékban megjelentek a kizárólag textilfelületből felépülő, fényt át nem eresztő speciális alapanyagok.

Íme, néhány példa, hogyan játszhatunk a formai, szín, és térhatásokkal:


További képek a galériában.