Római roló

Római roló lila

Római roló lila

A római roló egy igen látványos, praktikus árnyékolási mód. Amit, ha leengedünk, szépen az ablak elé terül, nem ráncosodik, nem redőzik. A klasszikus római roló volt az első raff roló  típus. A mediterrán, természetes anyagokból készült, bájos, fantasztikus látványt nyújtó, egyszerű vonalú stílus-mára már: A mai városi divatban bárhol megállítható, kényelmesen szabályozható, bármilyen méretű ablakhoz igazítható. Az egyedi esetekben ugyanis nem mindig előnyös, ha a hagyományos függöny mellett döntünk, ilyenkor nagy sikerrel használható a római rolót, mely különleges látványával mindenképpen izgalmassá teszi a belső teret. Készíthető fényáteresztő és sötétítő anyagokból egyaránt, kezelése rendkívül egyszerű.

 

Sokszor azonban nem is az anyagválasztás jelent gondot, sokkal inkább a forma!

A római roló egyre kedveltebb, melynek oka, hogy jobban érvényesül egy gyönyörű textúrájú anyag, mintha behúzott formában függene az ablak előtt. Kivitelezésében viszont a legnagyobb szakmai kihívás, a szerkezete is bonyolultabb egy karnisnál.

A római rolók főbb jellemzői:

romai_rolo (27)

 • formája síklapos, ráncai egyenletesek, leengedett állapotban kiterül,
 • egyenletes ráncai, az egyenlő távokban befűzött keresztpálcáknak köszönhető,
 • feszesen gyűjti fel laponként az anyagot,
 • egyaránt szolgál funkcionális, és dekorációs célokat is,
 • eltakar, elfed karnist, és szerkezeteket,
 • a minimál stílustól a klasszikusig széles a felhasználása,
 • a roló a rajta lévő lakástextilt függőlegesen, lapolva gyűjti össze, hasznos, ha kevés hely áll rendelkezésre,
 • más függönyözési megoldásokkal együtt is remekül használható,
 • bizonyos esetekben takarékosan bánik az anyagmennyiséggel,
 • különböző magasságokban megállítható a felhúzás, izgalmas az így kapott hatás,
 • a speciális anyagok bármelyikéből is készülhet
 • sokféleképpen lehet díszíteni, varrhatunk rá szalagot, bojtokat, rojtokat, de lehet más egyszínű anyaggal is keretezni.
 • rögzíthetjük mennyezetre, oldalfalra, ablakkeretre, zsinóros és gyöngyláncos mozgatással is.

 

Engedje, hogy segítsünk, hívjon minket, időt, pénzt és fáradtságot takarítva meg ezzel.

Tipp:

A roló alsó szélét dekorálhatjuk csipkével, bojttal, vagy csak egy egyszerű masnival is.  A rolókon az anyag kifeszítve foglal helyet. Emiatt egyszínű, a fal színéhez hasonló anyagokat nem célszerű alkalmazni, mivel a roló egybeolvad a környezetével. Színben eltérő, vagy mintás anyagokkal viszont remek összhatás érhető el.  Válaszunk mintás, vagy díszített textilt, hiszen leeresztett állapotában is, a rolónak dekoratívnak kell lennie. Készítsen lakásdekorációkat ugyanabból az anyagból, mint a roló (pl. ágytakaró, székhuzat, díszpárna , asztalterítő, reggeliző szett stb) . A római rolóknak viszont nincs oldalirányú gyűjtése, ezért kiválóan alkalmazhatók azokban a helyiségekben, ahol kevés hely áll rendelkezésre. A rolókat még kiemelhetjük hosszú dekor függönyökkel, vagy feszített drapériával is.

Fontos figyelnünk :

 

romai_rolo (51) A római roló szerkezetét figyelmesen kell kiválasztani, mivel a rá kerülő textília súlya befolyásolja a szerkezetet!
A teljesen felhúzott római roló kb. 30-40 cm magas, vegye figyelembe, hogy az ablakot felhúzott állapot mellett kényelmesen ki lehessen nyitni.
A rolónak a nyílászáró fölött gyűjtési felületre van szüksége.
Ha fényáteresztőt használtunk a rolóhoz, a sötétítést más módszerrel kell megoldanunk, és fordítva.
Két rolószerkezet lehetőség szerint ne legyen egymás fölött.
Ha a szerkezeteket várhatóan sokat fogják használni, fontos szempont a minőség.
Ha nehéz vagy nagyobb rolót szeretnénk, mindenképp áttételes szerkezetet válasszunk, az anyagok súlya miatt, igaz tovább tart a felhúzás, viszont így könnyedén mozgatható.
Méretét és a felfüggesztés módját az adott ablak határozza meg, mert ezeket a függönyöket vízszintesen nem lehet elhúzni.
Szerelhetjük a rolót az ablaknyílásba, kívülre az ablaknyílás elé az oldalfalra, vagy a mennyezetre, akár magára a nyíló ablak-, vagy ajtószárnyra is.

 

Szerkezete, működési elve:

 

romai_rolo (17) A rolók mozgatása szorosan összefügg a roló anyagával és méretével, ezért speciális rolószerkezetre szereljük.

A római roló anyagára felül tépőzár kerül, ezzel rögzítjük a rolószerkezet felső részén található tépőzárra.

Az anyagon vízszintesen vannak felvarrva a rolószalagok, ezekbe táv pálcákat fűzünk, ezek gondoskodnak a roló merevítéséről, illetve ezeken keresztül, függőlegesen futnak a felhúzásról gondoskodó zsinórok. Alul az anyagon kialakított súlyházba kerül a roló függőleges merevítéséről gondoskodó súlylap.

A római roló leeresztve kisimul, felhúzva vízszintes redőkbe rendeződik. A függöny fölé erősített tartóléchez csatlakozik. A sötétítő hátoldalán, kis karikákon átvezetett felhúzó zsinór segíti a bevarrt tartólécek által alkotott rakásokat. A rakások méretét a merevítőlécek sűrűsége határozza meg. Minél több van belőlük, annál kisebbek a rakások. A római roló szerkezete az anyagot nem feltekeri, hanem felhúzza. Ezt a könnyű anyagok használatakor, vagy kicsi méretnél húzózsinórral, a nehéz anyagoknál, vagy nagy méretnél gyöngylánccal oldjuk meg.

Könnyű, fényáteresztő anyagok, illetve kicsi római rolók esetében a húzózsinóros megoldás tökéletesen megfelelő. Természetesen a motoros mozgatás is megoldható. Ebben az esetben a szerkezetbe épített csőmotor gondoskodik a roló anyagának mozgatásáról.

 

A függönyözés nélkülözhetetlen tartozékai a karnisok és egyéb szerkezetek (rolószerkezetek, lapsínek, vitrázsok, stb.).

Mivel a funkciók eldöntése szempontjából is fontosak, ezért érdemes megismerni ezeket a kiegészítőket.

 

A teljesség igénye nélkül nézze meg a további függönyözési technikákat is: roletta, pliszé, szalagfüggöny, spagetti függöny, sávroló és reluxa árnyékolókat, mivel ezek anyagkínálata is óriási fejlődésen ment át!
Íme, néhány példa, hogyan játszhatunk a formai, szín, és térhatásokkal:

 

Bővebben az alapanyagokról : Anyagismeret , speciális alapanyagok,
További fazon ötletek és képek, a saját, és a nagyvilágból válogatva: galériában.

Engedje, hogy segítsünk, hívjon minket, időt, pénzt és fáradtságot takarítva meg ezzel.